sidder jeg såmænd og dyrker ret ofte hvis jeg lige skal se et eller andet ovenfra. Og Google Satellite på min lille HTC Magic bruger jeg nærmest som navigationsanlæg, ligesom jeg jo har downloaded nogle søkort dertil hvorpå jeg kan plotte min position med rimelig nøjagtighed, i hvert fald på kort der ikke dækker over alt for mange breddegrader, eftersom jorden jo fortsat er rund og eftersom teknikken med at geokoordinere et jpg-billede typisk ikke er alt for avanceret i mange programmer.

Nå men jeg kom til at kigge på en feature i Google Earth som hedder billedoverlejring, og der kom jeg til at se at man faktisk kan tage et søkort og så overlejre det med angivelse af geokoordinaterne for de fire hjørner. Det ser f.eks. sådan ud omkring Hindsgaul ved Middelfart uden overlejring.

Så fandt jeg kort 158 Snævringen og lagde den ind. Efter at jeg havde indtastet koordinater på de fire hjørner passede kort 158 præcist hen over det tilsvarende område på Google Earth. Man kan zoome op og ned med fuldkommen samme opløsning som i Det levende søkort f.eks. Og ikke nok ned det, – man kan specificere ‘gennemsigtighedsgrad’, og det er det jeg har gjort her:

Så kan man nemlig både se søkortet og samtidig alt hvad man normalt kan se i GE. Billederne her er desværre lidt små. Men i nederste venstre hjørne er der f.eks. en speedbåd fra GE-billedet ovenfor der har Fænø Kalv om bagbord og som præcist sejler på 29 meters dybde, hvilket man får at vide fra søkortet. Man kan selvfølgelig klikke billedoverlejringen til og fra.

Hvis man har søkortene som JPG-billeder, så betyder det jo faktisk at man kan navigere direkte med Google Earth, for man kan også koble en GPS’er til GE og få afbildet sin position. Så har man fordel af både Google Earth og søkort. Det kræver naturligvis en PC, netbook f.eks. og noget strøm. Og naturligvis også et dataabonnement. Jeg ved ikke hvor langt ud på vandet det rækker, men da søkortene jo ligger på PC’en lokalt burde man vel faktisk kunne sejle uden dataabonnement også..?

En rute plotter man ind som en ‘sti’ i GE, da man jo kan se sømærkerne i søkortoverlay’et og så er det bare at navigere efter sti’en og de sømærker som waypoints, man typisk sejler efter. Men det vil nok knibe lidt med mere avancerede ting, så som at projicere en given kurs frem og også at beregne ankomsttidspunkt osv., som navigationsanlæg ellers kan.

Interessant alligevel.. Synes jeg..smiley Om ikke andet så bare for at have det samlet.